Akasztói Fácántelep

Fácánnevelő telep

Üdvözöljük az akasztói fácánnevelő telep weboldalán!

  Napjainkban a vadászat sajátos értelmezést kapott, szorosan kapcsolódik hozzá a tervszerű vadgazdálkodás, a céltudatos tenyésztői munka, a vad és élőhelyének megóvása, védelme. A vad már nem csak a természet ajándéka, állományának gondozása, igényeinek kielégítése komoly szakértelemmel végzett munkát kíván.

  Apróvadfajunk a fácán természetes populációja - elsősorban a környezet romlása következményeként - nem tudta követni a vadászat igényeit. A zárttéri fácáncsibe-nevelést elsődlegesen a vadászfácán természetes állománynövelése érdekében végezzük, de kis mennyiségben a tenyésztés a törzsanyag-pótlást is szolgálja.

  Cél a vadászatra alkalmas, kitűnő kondíciójú, szép tollazatú, s jó röptű vadászfácán előállítása.

  Magyarországon az apróvadtenyésztésnek jelentős múltja van. Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb szerepet tölt be a mesterséges tenyésztéssel való egyedszámnövelés. A nagyüzemi intenzív agrártermelés, ökológiai változások miatt a fácánok életfeltételei romlottak, egyedszámuk jelentősen lecsökkent.

  A vadászterületekre a fácáncsibéket 6-8 hetes korban helyezik ki, hogy eredményesen beilleszkedjen a vadászterület környezetébe.

  A fácán könnyen alkalmazkodik a környezeti változásokhoz, gyorsan megszelidül, de gyorsan el is vadul. A zárttéri tenyésztés ezt a fajta tulajdonságát felhasználva különböző módszerekkel növeli a szabadon élő egyedek szaporulatát, hogy a természetben előforduló különböző okokra visszavezethető veszteségeket pótolja és az ember vadászati igényét kielégítse.

  A zárttéri tenyésztésben a felnevelési technológiát klasszikusan 3 szakaszra osztják: elő-, közép- és utónevelésre. A technológia akkor jó, ha az átmenetek az állatok számára szinte észrevétlenek.

 

Kapcsolat

Telephely: 6221 Akasztó, Döbrögec tanya 1.

Tel: +36-30/9381-844
Tel: +36-30/2792-480
E-mail: info@akasztoifacan.hu

Facebook: facebook.com/akasztoifacan